Datating du kan gjøre selv med litt hjelp

Stasjonær maskin.

 


    RCA  HDMI  S/PDIF  DVI-I/D  DVI-A  VGA/D-SUB  USB/USB2/USB3  FireWire   Jack   PS2   RS232/Serial  Centronics/Paralell  Cat5/Modular  Cat5E/Modular  RJ48  SMA


En stasjonær maskin består av 2 hovedkomponenter: PC boksen og Skjermen. Du har i tilegg utstyr som Mus, Tastatur, Skriver, Ekstern Harddisk osv.

For å koble til disse enhetene må de ha strøm og det er standard kabel på alt sånt utstyr. (I de fleste tilfeller)Tilkobling til vegg Inn i apparatet

En vanlig PC kan på baksiden ha et panel som ser ut omtrent som dette      Bakside
Akkurat denne maskinen har 1: Printerport (Paralell), 2/3: Mus og tastatur (PS2) 4/5/6: Nettverksport (Modular/Telefonplugg) 7/8/9: Lyd tilkoblinger ut og inn. (Jack)
13: SeriellPort (RS234) (Omtrent ikke i bruk lengre), 12: VGA (D-Sub) 11: Led lys for diagnoser og sånt, 10: 4 stk USB porter.
Som du ser er det brukt farger, disse fargene er rimelig standardisert og blir brukt av de fleste produsenter. Tilsvarende farge vil du finne på pluggen til det utstyret du vil koble til.

For å kunne se bildet fra PC boksen må det gå minimum en kabel fra boksen til skjermen. Denne kabelen bør være lik type plugg i begge ender. Den eldste tilkoblingen (og dårligste) er VGA. Denne er merket med blått på begge enhetene. Så kommer DVI. Denne er enten merket med svart eller hvitt. Så er det mulig at det er bare en HDMI tilkobling, men i de fleste tilfeller er dette bare en tileggs kobling som ikke primært brukes. 


                                                                        Bak på maskinen finner du rett tilkobling:
 VGA  DVI HDMI DisplayPort
                    VGA                                                    DVI                                                        HDMI                                                    Displayport

Mus og Tastatur kan være tilkoblet på en del måter: USB (Vanligst) PS2 (Eldre utstyr) og Trådløst (enten via en ekstra USB plugg som leveres med eller via blåtann/bluetooth)

Skriver kobles til med enten Centronics eller Paralell. (Nyere typer kan også kobles til via nettverk/wi-fi)

I de aller fleste tilfeller er ekstrautstyr levert med en eller annen form for USB tilkobling. Disse er veldig enkle å koble til og finnes i forskjellige hastighets versjoner, men pluggen er lik og er bakoverkompatibel.

Lyd kan kobles til på forskjellige måter, men i de fleste tilfeller er det snakk om to små høyttalere. De har som oftest en tilkobling til en strømkilde, en tilkobling for å koble sammen høyttalerene og en Minijack som skal kobles til på pc'n. Denne pluggen er som oftest grønn, og skal kobles til på grønt hull i maskinens bakside.

De fleste maskiner leveres med en "Hurtig" tilkoblings forklaring på ett ark ved siden av manualen, så se etter denne før du gjør noe annet..  

Og til slutt vil jeg si: Alt kan i grunn gjøres feil, og er man usikker så kan man ødelegge ganske mye, så vær sikker i din sak, eller LES MANUALEN til maskinen før du gir deg ut på ett kapittel du kanskje kan angre på.

 


Bærbar maskin.


 RCA  HDMI  S/PDIF  DVI-I/D  DVI-A  VGA/D-SUB  USB/USB2/USB3  FireWire  Jack  PS2  RS232/Serial  Centronics/Paralell  PC Card (PCMCIA)  DisplayPort  Cat5  Cat5E  RJ48 SMA


 

En bærbar maskin er laget for å være mobil, men kan samtidig tilkobles en del forskjellige ting. Det meste kobles til via USB og det er jo rimelig enkelt å få til.  Du skal være oppmerksom på at alt tilkoblet USB bruker litt strøm fra maskinen den er tilkoblet!  Så masse tilkoblet via USB kan tømme batteriet fortere enn vanlig.
I noen tilfeller kan maskinen være levert med en del andre tilkoblinger inklusive noe som kalles en "DockingPort", skal denne kunne brukes, så må du kjøpe en tilpasset stasjon som er som oftest bare tilpasset et fåtall maskiner.
Hvis du vil koble til maskinen til en ekstern skjerm så kan dette være litt mer komplisert enn fra en stasjonær maskin, da den maskinen du kobler til en skjerm har allerede en skjerm tilkoblet.

De fleste maskiner leveres med en "Hurtig" tilkoblings forklaring på ett ark ved siden av manualen, så se etter denne før du gjør noe annet..  

Og til slutt vil jeg si: Alt kan i grunn gjøres feil, og er man usikker så kan man ødelegge ganske mye, så vær sikker i din sak, eller LES MANUALEN til maskinen før du gir deg ut på ett kapittel du kanskje kan angre på.